Forestillinger

Syddjurs Egnsteater og Teaterhuset Filuren skaber fra 2014-2017 projekt Hjerterum. I 2016 kobles et tredje teater på co-produktionen, nemlig Nord Trøndelag Teater fra Norge. Hjerterum er en historisk trilogi baseret på sande kærlighedshistorier, der strækker sig over 115 år og 5056 km, fra Djurslands herregårde i 1830 til nazisternes KZ-lejre under anden verdenskrig, og som handler om menneskers vilje til at elske på trods af stand, afstand og modstand. Derudover er det forestillingen “Hjerterum -tro, håb og kærlighed”, som er en sammenkædning af de 3 foregående forestillinger.

DAN_RGB_EU_CAP_Center

 

 

Hjerterum er en del af Europæisk Kulturby 2017.

 

 

 

Første kærlighedshistorie: 2014. ”Livets blå tone”. Kærlighed.

På herregården Skaføgård ved Mørke på Djursland bliver den yngste datter af huset, Edel Kirstine Secher, i 1830 dybt forelsket i husmandssønnen Chresten Hermansen. Hendes følelser er gengældt, men Secher-familien kan ikke tillade en forbindelse med en mand af så lav stand. – De ser langt hellere Edel Kirstine gift med den unge Siegfried Victor Scheel fra den noget større herregård Gl. Estrup. Så Edel Kirstine og Chresten beslutter at vente, indtil tiden er inde og de kan få hinanden. Koste hvad det vil. I en spilledåse, hun har fået af Chresten gemmer Edel Kirstine alle de kærlighedsbreve, hun modtager fra ham, mens han studerer teologi i København og fra hans rejser i Europa og Mellemøsten. De er bundet sammen i hjerte og tanker, men hvor lang tid kan man vente på, at tiden bliver en anden?

 

Anden kærlighedshistorie: 2015. ”Livets blå bølge”. Håb.

Den unge Karl påmønstrer i 1887 Fregatten Jylland, der skal sejle til de Vestindiske Øer. På skibet møder han sin navnebror Prins Carl og de to danner et særligt venskab. Inden det store togt over Atlanten gøres et kortvarigt stop i Flensburg, hvor drengene møder pigen Marlene. En helt særlig pige…en spirende forelskelse får næring til at gro i de breve Karl og Marlene lover at skrive til hinanden, mens de er adskilt. For først efter ni måneder vil de ses igen. Forude venter måneder ombord under barske vilkår for en unge dreng, et venskab sat på prøve og et stærkt håb om, at kærligheden venter på kajen i Flensburg.

 

Tredje kærlighedshistorie: 2016. ”Den blå tid”. Tro

I 1942 i det nordlige Norge bliver den blot 21-årige Andreas Iversen taget af tyskerne, mistænkt for modstandsarbejde. Han bliver ført til koncentrationslejren Falstad for senere at blive overført til Sachsenhausen lidt uden for Berlin. Han går gennem mange pinsler og det eneste han har med sig på sin rejse er troen på, at han en dag skal se sin elskede Alfhild igen. For at holde tiden ud, sender han kærlighedsbreve hjem til Norge. Alfhild skriver også til sin savnede Andreas, men det er ikke alle breve, der når frem. I Sachsenhausen sidder Marlene, censurlæser, og tjekker breve for belastende information. En gang for mange år siden mistede hun selv troen på kærligheden, men røres nu af Andreas’ og Alfhilds kærlighed og beholder deres breve til minde om dengang, hun selv troede på det lykkelige frie liv.

 

Kulminationen: 2017. “Hjerterum – Tro, Håb og Kærlighed”

I “Hjerterum – Tro, Håb og Kærlighed” samles de tre forestillinger til en stor fortælling om menneskers vilje til at elske på trods af afstand i tid og sted. Ni personer kæmper på hver deres måde for at kærligheden skal kunne overvinde alt. De længes, de drømmer og de skriver deres dybeste hemmeligheder i kærlighedsbreve som gemmes i en spilledåse. Spilledåsen fletter de tre forskellige historier sammen og vi følger den på en spændende rejse op gennem 115 år og over flere landegrænser og i mødet med forskellige skæbner, der på den ene eller den anden måde hænger sammen. Selv om tiden, stederne og kulturen forandrer sig, forbliver menneskets hjerte det samme.